top of page

Axel

  • Leeftijd:
    18 jaar

  • School:
    1ste middelbaar

  • Hobby's:
    dansen, muziek

Axel is nog maar 18, maar heeft er al een heel bewogen leven op zitten. Hij verbleef al enkele keren in Centro Jesus Amigo, zijn tweede, of misschien beter, zijn enige thuis. De eerste keer dat hij overtuigd werd om naar het centrum te komen, was zo’n 10 jaar geleden. 

 

Seksueel misbruik
Axel’s vader verliet het gezin toen hij nog heel jong was. Zijn moeder ging een relatie aan met een andere man. Maar de nieuwe stiefvader bleek geen zegen voor het gezin. Axel raakte overtuigd dat zijn stiefvader zijn kleinere zus seksueel misbruikte. Hij slaagde er niet in om haar te beschermen, en zijn moeder durfde niets te ondernemen. 

 

Geen uitweg
Axel ging helemaal door het lint. Hij kon de situatie niet meer aan. Hij zag geen uitweg en besloot op straat te gaan wonen, ver weg van zijn stiefvader. Op die manier kwam hij voor de eerste keer in contact met Centro Jesus Amigo. Hij werd er opgevangen door “professor” Marlon, de coördinator van het centrum. Eén van de weinige mensen in zijn leven die hem nog nooit in de steek heeft gelaten en bij wie hij altijd terecht kan. 
 

Tussen honden en hun vlooien

Op een dag keerde hij terug naar huis. Hij vroeg aan zijn moeder om te kiezen tussen haar nieuwe man of hemzelf. Ze koos voor … haar man. Ze wou er nog wel zijn voor haar zoon, als steun, maar ze kon hem niet meer in huis halen. Ze gaf hem een deken om iets verderop in de straat te slapen, tussen de honden en hun vlooien. Hij werd dus opnieuw afgewezen door zijn moeder en dat viel hem heel zwaar. 

 

Prostitutie
In het uitgaansmilieu kwam hij in contact met drugs en verzeilde in de prostitutie. Daar werd hij behandeld als een stuk vuil. Het besef dat anderen hem niet langer als een mens aanzagen, maar als een object, zorgde voor een klik diep van binnen. Dit wou hij niet aanvaarden. Hij wou zichzelf opnieuw respecteren en besloot nogmaals hulp te zoeken in Centro Jesus Amigo. De medewerkers herkenden hem nauwelijks: hij was graatmager en zijn huid zat vol infecties van vlooienbeten. 
 

"Familia"

In CasaJesus Amigo is Alex nu opgenomen in het rehabilitatie- en re-integratieprogamma voor kinderen en jongeren met een drugsproblematiek. Het is een drugsvrije therapeutische gemeenschap, of “familia”, zoals ze het in Jesus Amigo noemen. Ieder heeft er zijn taken zoals in een gewoon gezin. Maar er zijn ook strikte regels en verwachtingen. Via het leven in gemeenschap worden waarden en normen bijgebracht. 
 

Leider

Respect voor de ander staat centraal, maar iedereen krijgt ook de kans om tijdens een groepsgesprek het gedrag van anderen te evalueren. Als oudste mag Alex dat groepsgesprek in goede banen leiden. De jongste kinderen zijn als kleine broertjes en zusjes voor hem. Hij helpt hen bij het wassen van hun kleren, houdt een oogje in het zeil aan tafel en wijst hen erop als ze één van de huisregels overtreden. Hij is heel trots dat hij die verantwoordelijkheid krijgt en dat de medewerkers van het centrum op die manier hun vertrouwen in hem tonen. 

 

Fiesta
Maar bovenal is Alex een geboren entertainer. Als het tijd is voor ontspanning krijgt hij heel de “familia” op de been voor een groepsdans op één van de hipste nummers uit de Nicaraguaanse hitlijst. Waar is de fiesta? Hier is de fiesta!
 

Tweedekansonderwijs

Alex heeft door zijn bewogen leven op straat een enorme schoolachterstand opgelopen. Maar daar wil hij, met de steun van Centro Jesus Amigo, verandering in brengen. Op zaterdag volgt hij tweedekansonderwijs. Twee schooljaren doet hij nu in één jaar. Een zware uitdaging, maar dankzij de studiebegeleiding van het centrum, ziet hij die klus wel te klaren. En later, met een diploma secundair onderwijs in handen, kan hij zelf beginnen bouwen aan zijn eigen toekomst. 

bottom of page