Nicaragua:
Armste land nu in nóg diepere crisis
Recentste crisis
Nicaragua is al jarenlang het op één na armste land van het westelijk halfrond en het armste van Midden-Amerika. Maar de gewelddadige politieke crisis die in april 2018 losbarstte, haalde de nochtans groeiende toeristische sector, en bij uitbreiding ook de hele economie, nu volledig onderuit.
Buitenlandse bedrijven trokken weg. Heel wat mensen verloren hun inkomen en de voedselprijzen schoten de hoogte in... De meeste gezinnen slaan daarom dagelijks een maaltijd over. Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft steeg de afgelopen maanden van 1,5 naar 2,1 miljoen, op een bevolking van slechts 6 miljoen inwoners. Onbetaalde water- en elektriciteitsfacturen stapelen zich op.
-> Lees ook dit MO*-artikel: Crisis duwt Nicaragua nog dieper in armoede
De crisis slaat nog zo hard toe in toeristische steden als Granada, waar het project van de Broeders van Liefde zich bevindt.
Enkele cijfers:
-
Een half miljoen (!) kinderen gaat niet naar school (UNESCO)
-
de helft van alle kinderen en jongeren leeft in armoede (UNESCO)
-
1 op 5 volwassen Nicaraguanen is analfabeet
-
62.000 Nicaraguanen emigreerden het afgelopen jaar (55.000 naar buurland Costa Rica)
-
10% van de bevolking woont in het buitenland
De projecten van de Broeders van Liefde in Nicaragua zijn daarom meer dan ooit nodig om kansarme gezinnen doorheen deze crisis te leiden. Alleen zo kunnen we voorkomen dat hun kinderen en jongeren kiezen voor een leven op straat en op die manier hun toekomst nog verder
hypothekeren.


Een Nederlandse expat getuigt over de gevolgen van de crisis voor het toerisme in Granada: