top of page

Uitstap, film, lesmateriaal, uitleenmateriaal, enz...

Fracarita Belgium

Net als vorig jaar stelt Fracarita Belgium jou opnieuw gratis uitleenmateriaal ter beschikking om de campagne op jouw school of voorziening wat meer kleur te geven. Tussen twee uitleenbeurten houden we het materiaal even in quarantaine om overdracht te vermijden. Dit jaar bieden we het volgende aan:

​Verder ook nog:
 

  • Lenín met tracatraca in karton (levensgroot)

  • Slingers in de kleuren van Nicaragua (blauw-wit)

  • beachvlag van Fracarita Belgium

  • Tafeldoek van Fracarita Belgium

  • Vinylen spandoek van Fracarita Belgium

  • T-shirts van Fracarita Belgium

  • Roll-ups van Fracarita Belgium

Materiaal reserveren kan via dit formulier. Wie het eerst komt, het eerst maalt… Bij het afhalen en terugbrengen nemen we de nodige veiligheidsmaatregelen in acht.

 

 • Lay-out elementen uit affiche en folder (lettertype, figuren, symbolen ...) om zelf mee aan de slag te gaan vind je hier.

 • We hebben ook nog enkele exemplaren van de Privilige Card brieven en Privilige Card naamkaartjes en van de geboortecertificaten van fictieve Nicaraguaanse baby's (zoals uitgedeeld op startdag) over. Stuur ons een mail mocht je deze graag willen gebruiken.

 • Wereldpaviljoen Steyl
  Een Nicaraguaans inleefatelier voor leerlingen basisonderwijs in het Nederlandse Venlo. Stap het vliegtuig in, laat je pas zien aan de grensbewaking en stap binnen in Nicaragua! Meer info: www.wereldpaviljoen.com 
   

 • Documentatiecentrum Mondiale Solidariteit
  (Provinciaal Administratief Centrum, W. Wilsonplein 2, 9000 Gent, info. Zie ook documentatiecentra in andere provincies.)

  • ​Wereldse spelen
   Dit lespakket wil jongeren uit het basisonderwijs op een ontspannende manier meer bewust maken van de leefsituatie van kinderen in ontwikkelingslanden. In de map zijn er spelletjes en sportactiviteiten opgenomen uit Turkije, Marokko, Suriname, Nicaragua, Zuid-Afrika en Thailand. Naast spelletjes leren leerlingen ook met eigengemaakte materialen spelen. Daarnaast is het doel van de meeste spelen " samenspelen" in de plaats van "tegen" elkaar spelen. Het materiaal is ontwikkeld voor kleuters en alle graden van het basisonderwijs. Voor elk van deze groepen is er een aparte docentenhandleiding samen met werk- en knutselbladen die gemakkelijk te kopiëren zijn. Voor de derde graad is er een werkboekje.

  • Spelenbundel Nicaragua : si no hay frijol no hay comida (geen eten zonder bonen)
   Bundel met enkele spellen die met kinderen gespeeld kunnen worden omtrent het themaland Nicaragua. Er zijn ook quizen met meerkeuzevragen.

  • Op stap met Uriel in Nicaragua
   Deze lesmap laat je toe om met kinderen uit de tweede en derde graad van het lager onderwijs hun leefwereld te vergelijken met deze van kinderen uit Nicaragua. Naast het fotoboek vind je in het pakket een begeleidersmap met ideeën voor het gebruik van het fotoboek in de klas, achtergrondinformatie en werkbladen voor leerlingen.

  • Kijk eens naar mij! : kinderen van de wereld : Nicaragua
   Deze cd-rom bevat een uitprintbaar leerlingenboekje waarin het leven van Ernesto uit Nicaragua uit de doeken wordt gedaan. Aan de hand van allerlei vragen vergelijken de leerlingen hun dagelijks leven, school, woonsituatie en spel met dat van Ernesto. In de uitprintbare handleiding vind je achtergrondinformatie, doe-opdrachten, verhaaltjes en spelletjes.

 • Suggesties documentaires:
   

  • Dreaming Nicaragua (1u, Engelse ondertiteling) 
   Maak kennis met kinderen uit vier verschillende kwetsbare Nicaraguaanse gezinnen. De problemen waarmee ze geconfronteerd worden zijn ook terug te vinden bij de kinderen die ondersteuning krijgen in het Casa Jesús Amigo. Zie ook lessuggesties bij deze film voor het secundair onderwijs
    

  • Kind zonder morgen (Vranckx & de Nomaden)
   In Nicaragua werkt bijna één op de vijf kinderen onder de 14 jaar. Vaak hebben ze geen andere keuze en doen ze het om hun familie te helpen. Maar de grens tussen gewoon helpen en kinderarbeid lijkt te vervagen. Dat ontdekken Nomaden Tom Exelmans en Laurens Vanlandschoote. Te bekijken op VRTNU tot 2022.

    

  • Outspoken (Vranckx & de Nomaden)
   Op 18 april 2018 kwamen burgers in verschillende steden in Nicaragua op straat tegen hervormingen van de overheid. Duizenden burgers wilden hun stem laten horen. Maar ze werden hardhandig van antwoord gediend. Bij het neerslaan vielen tientallen doden en werden honderden mensen opgepakt. De burgers werden de mond gesnoerd, het recht op vrije meningsuiting afgepakt.
   Deze sterke vrouwen houden niet op te vechten voor hun land en hun rechten, en vinden creatieve, alternatieve manieren om te praten en vinden zo hoop om te blijven gaan. Nomaden Lisanne Corijn en Bram Van Roy gingen in Nicaragua op zoek naar verborgen verzet van vrouwen. Te bekijken op VRTNU tot 2022.

    

  • Monddood Nicaragua (Vranckx)
   Sinds er in april 2018 protesten uitbraken tegen het regime van president Ortega in Nicaragua, is er geen sprake meer van persvrijheid.
   Reporter Sahar Zand praat met journalisten die hun verhalen nog naar buiten proberen te brengen. Ook al riskeren ze opsluiting, mishandeling of erger.
   Volgens Amnesty International zijn een jaar na het begin van de crisis al meer dan driehonderd journalisten gedood door troepen van het regime. De overheid ontkent en zegt zelfs dat een groot deel van deze doden politiemensen zijn.
   'Censored Nicaragua', een reportage van Unreported World, 2019. Te bekijken op VRTNU tot  tot 10 februari 2020.

bottom of page